نوای فارس-موسیقی نواحی و محلی سرزمین ما سرشار از ملودیهای غنی و فواصلی است که به شدت مدرن هستند و آهنگسازان بزرگ دنیا آرزو دارند که به چنین منابعی دسترسی داشته باشند.
به گزارش نوای فارس، بهزاد عبدی موسیقیدان و آهنگساز شناخته شده و مطرح کشورمان با بیان اینکه موسیقی نواحی و محلی سرزمین ما سرشار از ملودیهای غنی و فواصلی است که به شدت مدرن هستند، گفت: به عقیدهی من ریشهی هر هنری به از دل خاک برآمدن آن هنر برمیگردد و هر قدر آن هنر ریشهدارتر باشد، غنیتر است.
عبدی ادامه داد: البته این دلیل نمیشود که امروز ما فقط به این نوع از هنر بپردازیم اما قطعا بررسی و شناخت آنها به شدت لازم و ضروری است. در واقع ما باید بدانیم که ملودیهای موسیقی نواحی و محلی که از سالیان دور به صورت سینه به سینه به ما رسیده، از کجا آمده و بر چه اساسی شکل گرفته است. وقتی ما این موارد را بدانیم و درباره فواصل یا اینتروالهای ملودیهای محلیمان اطلاعات و شناخت کافی داشته باشیم آنوقت میتوانیم این فواصل را گرفته و آنها رشد و گسترش بدهیم.
آهنگساز اُپراهای عاشورا و مولوی افزود: نباید فراموش کنیم که آهنگسازانی مانند کلود دبوسی یا موریس راول و بسیاری از آهنگسازان برجسته مکتب امپرسیون، خودشان را کشتند تا بتوانند به فواصل پنتاتونیک که ریشه آنها به 5 هزار سال قبل در کشور چین برمیگردد، نزدیک بشوند. حالا ما در دل خودمان و در نقاط مختلف کشورمان انبوهی از این فواصل و در واقع مُدهای ایرانی را داریم که بسیاری در دنیا آرزو دارند به چنین منابعی دسترسی داشته باشند.
او با اشاره به خلاء و کمبود آموزش موسیقی نواحی و محلی در محیطهای دانشگاهی، تصریح کرد: وظیفه همهی ماست که درباره موسیقی نواحی و محلی بررسی کنیم، فواصل آنها را استخراج کنیم و سپس به صورت آکادمیک آنها را آموزش بدهیم تا سطح موسیقی کشورمان بالا برود. البته قرار نیست که حتما کتابهای قطوری در اینباره نوشته بشود، اما حداقل باید در حد یک جزوه و به صورت سرفصل در دروس دانشگاهی به آنها اشاره بشود و دانشجوهای موسیقی با آنها آشنا شوند.
این دازنده سیمرغ بلورین بهترین موسیقی جشنواره فیلم فجر همچنین درباره اینکه چه مواردی میتواند به جشنواره موسیقی نواحی در رسیدن به اهدافی که دارد کمک کند، اظهار داشت: من دقیقا نمیدانم که جشنواره نواحی چقدر توانسته به هدفهای خودش برسد اما مطمئنا تاکنون هنرمندانی از این جشنواره بهرهبرداری لازم را کردند. اما بخاطر مدون نشدن مسائل موسیقی نواحی در سالهای گذشته، به نظر میرسد که این رویداد آنچنان که باید نتوانسته برای هنرجویان و دانشجویان جذابیت ایجاد کند. با این حال چنانچه روند برگزاری جشنواره به سمتی برود که بتواند برای نسل جوان جذابیت لازم را فراهم کند قطعا تاثیر مثبت آن را میتوان در آینده نزدیک احساس کرد.
عبدی در پایان با یادآوری این نکته که بعنوان آهنگساز اُپراهای عاشورا و حافظ تنها از ردیف استفاده نکرده و خیلی از فواصل کارهایش را از موسیقی نواحی درآورده و در ارکسترهای جهانی از آنها استفاده کرده، گفت: نکته مهم دیگری که لازم است به آن اشاره کنم اینست که بعضی موسیقی تلفیقی و فیوژن را با موسیقی نواحی یکی میدانند در حالیکه موسیقی تلفیقی و فیوژن ربطی به موسیقی نواحی ندارد. موسیقی نواحی یعنی اینکه برویم به سراغ مادربزرگها و پدربزرگهایمان و با آنها صحبت کنیم و بپرسیم و بفهمیم که این ملودیهایی را که به صورت سینه به سینه به آنها رسیده و زمزمه میکنند از کجا آمده و ریشهی آنها را بشناسیم.
نهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران با دبیری ایرج نعیمایی از 17 تا21 اردیبهشتماه جاری در شهر کرمان برگزار میشود.