نوای فارس- یکی از کنسرت هایی که اخیرا لغو شد و نسبت به آن واکنش های بسیاری از افراد مختلف دیده و شنیده شد، کنسرت کیهان کلهربود که قرار بود از این هفته در تهران اجرا شود، به دستور اداره اماکن تهران لغو شد. کیهان کلهر قرار بود از ۱۹ خردادماه بعد از مدتها در ایران به روی صحنه برود اما مجوزِ اجرای این کنسرت از طرف ادارۀ اماکن تهران صادر نشد. این کنسرت قرار بود برای اولین بار در ایران با همراهی کیهان کلهر و بروکلین رایدر اجرا شود اما ادارۀ اماکن تهران به دلیل آنچه «ملاحظات امنیتی» دانسته، از صدور مجوز برای اجرای این کنسرت خودداري کرده است. این در حالی است که کلهر خود در این باره گفته است: تا زمانی که فرهنگ و هنر ایران گروگان زورگیری و زور آزمایی جناحهای سیاسی است و خط مشی مشخصی برای اینگونه فعالیتها تعریف و اجرا نشده، بنده از انجام هرگونه فعالیت در ایران خودداری خواهم کرد.
با حسین توتونچیان؛تهیه کننده این کنسرت در این باره گفت و گو کرده ایم:
*چرا کنسرت کیهان کلهر لغو شد؟
واقعیتش این است که من شخصا تمامی کارهای مربوط به این کنسرت را انجام داده بودم، از بلیت ها گرفته تا رزرو اتاقهای هتل و ...خوب چنین کنسرتی باتوجه به اینکه چندنفر از اعضای آن آمریکایی بودند چندان دور از ذهن هم نبود که در آخرین لحظات نسبت به لغو آن اقدام شود.
*فکر می کنید از این لغو و یا لغوهای دیگر چه کسی و یا چه کسانی متضرر می شوند و چه کسانی سود می کنند؟
من درباره این کنسرت بگویم که تنها و تنها فقط خودم متضرر شدم. واقعیتش این است که از لغو کنسرت ها کسی سود نمی کند. حتی کسانی هم که کنسرت ها را لغو می کنند هیچ سودی نمی برند. ازلغو کنسرت ها سودی عایدکسی نمی شود. به هر حال بنا به مصلحت ها ودلایل مختلف کنسرت ها لغو می شوند و کسی هم یارای مقابله با آنها نیست. من وقتی خودم را می گذارم جای مدیری که کارهای من را امضا می کند و برای آن مجوز صادر می کند، می بینم که چندان رغبتی ندارم به این که در کنسرتی که در ایران برگزار می شود، 5 نوازنده آمریکایی و یک نوازنده سوییسی حضور داشته باشند. فکر می کنم همین مساله باعث شد تا چنین تصمیمی درباره این کنسرت گرفته شود. در حالی که موسیقی کیهان کلهر یک موسیقی فاخر اینترومنتال و به نوعی موجه ترین نوع موسیقی است و این کنسرت یک کنسرت بی کلام بود اما مشکل همینی بود که گفتم و این کنسرت برای حضور این نوازنده ها لغو شد. واقعا وقتی خودم را جای مدیری می گذارم که قرار است برای من مجوز صادر کند، اگر یک کلمه «نه» بگویم راحت ترم تا اینکه چندین ماه اذیت شوم..
ضرر مادی بیش از هر کسی به تهیه کننده تحمیل می شود اما ضرر معنوی را همه مردم متحمل می شوند حتی کسانی که آنها را لغو می کنند. ضرر غیرقابل جبران را تهیه کننده می کند. اگر کسی بخواهد مدام کنسرت بگذارد و کنسرتش لغو شود و ضرر کند؛ خوب معلوم است دیگر در این وادی کار نمی کند. تهیه کننده ای که برای مثلا همای برنامه ریزی کرده بود قطعا متضرر می شود این در حالی است که بسیاری از کنسرت های پاپ پی در پی برگزار می شوند ، در آمدزا هستند و لغو هم نمی شوند. اگر هم لغو شوند به راحتی می توان یک کنسرت دیگر جایگزین آن کرد. ولی موسیقی سنتی که به صورت حرفه ای برگزار می شود و در حالت دیفالت روی خط برک ایون است و نه سودی به شما می رسد و نه ضرری عایدتان می شود،مدام در حال لغو شدن هستند که حتی ممکن است روی خط منفی باد و منجر به ضرر نیز بشود. آن وقت ماهم باید موسیقی اصیل را فراموش کنیم و به سمت پاپ بیاییم که همه در کنسرت ها بریزند و برقصند.
*مگر کنسرت شما مجوز نداشت؟
چرا ما مجوز هم داشتیم و از دفتر موسیقی مجوز خود را دریافت کرده بودیم. حتی ویزای کار هم گرفته بودیم از وزارت امور خارجه که زمان آن 31/1/94 بود. مجوز اقامت را هم گرفته بودیم و بلیت هواپیما نیز تهیه شده بود و برای 42 شب اتاق ها رزرو شده بودند.
*چه کسی و چه کسانی برای این لغوها جوابگو هستند؟
واقعا هیچ کس جوابگو نیست .مثلا برای کنسرت همای که بعداز 7-8 سال مجوز گرفته بود. من تنها آدمی بودم که در این میانه متضرر شدم اما واقعا کسی نمی آید به من پاسخ بدهد که چرا این کنسرت لغو شده است. در حالی موسیقی های فاخر به مشکل مجوز و لغو بر می خورند که خواننده های پاپ پی در پی کنسرت می دهند و پولساز شده اند و هیچ مخالفتی هم با آنها نمی شود. اینگونه است که موسیقی فاخر ما مظلوم واقع می شود و تهیه کنندگان نیز زین پس رغبتی به تهیه کنندگی در عرصه موسیقی فاخر نخواهند داشت. می ترسم کم کم کار به جایی برسد که من نوعی به جای کار درحوزه موسیقی فاخر و جدی برای عباس آقای بقال کنسرت بگذارم. مثلا وقتی برای کنسرت همای مجوز صادر شد همه تعجب کردند اما این کنسرت نیز بلافاصله لغو شد. نگاه من یک نگاه شخصی نیست که بیایم فقط از لغو کنسرت های خود حرف نمی زنم. من در جایگاه یک کارشناس که دارم راجع به صنف خودم حرف می زنم و همیشه نگاهم یک نگاه کلی است . کنسرت هایی که خود تهیه کننده آن ها هستم اگر درسایتم ببینید متوجه می شوید که هیچ یک از کنسرتهای من بالاتر از کنسرت های دیگران قرار نگرفته اند و همه از یک رتبه بندی برخوردار هستند. در صورتی که من خود مدیر آن سایت هستم و می توانم کنسرت های خودم را در اولویت قرار دهم . کنسرت ها معمولا به ترتیب تاریخ در سایت قرار می گیرند. دوست دارم نگاه عادلانه و دوست داشتنی داشته باشم و نسبت یه کسی تبعیض و تفاوت و برتری قاِیل نشوم. اما سخت است که خودت کنسرت گذار باشی و کنسرت خودت در سایت متعلق به خودت بالای دیگران نباشد.
*فکر می کنید چرا بیشتر از موسیقی پاپ این روزها به موسیقی سنتی گیر می دهند و این کنسرت ها لغو می شود؟
روی این گونه از موسیقی حساسیت وجود دارد، نه روی شعر و موسیقی آن و مردمی که برای تماشای آن می آیند. من هم اگر بودم به 5 نفر خارجی اجازه برگزاری کنسرت نمی دادم . کنسرتهای بسیاری در شهرهایی همچون یزد و اصفهان و ...حذف شده اند که پیرو آنها قرار بوده کنسرت همایون شجریان در اصفهان نیز توسط نیروهای خودسر لغو شود . اگر من نبودم این کنسرت نیز به لغو می انجامید.
*حضور شما چه کمکی به برگزاری کنسرت کرد؟
یک گروه 200-300 نفره به ما حمله کردند و می خواستند کنسرت را لغو کنند ، گفتند خانمها باید از روی سن پایین بیایند چون اینجا شهر ماست و حضور خانم ها روی سن ممنوع است.اواخر بهمن ماه بود . من خوب به یاد دارم که درها را شکستند و لپ تاپها را پرت کردند و ریختند توی سالن. به جای اینکه در چنین موقعیتی فرار کنم، رفتم توی سینه آنها و گفتم رییستان چه کسی است؟ گفتند شما کی هستید؟ گفتم من مدیربرنامه های همایون شجریان هستم. به هر ترتیبی بود رییسشان را پیدا کردم . او یک سری شرط و شروط گذاشت و من یک سری و نهایتا کنسرت برگزار شد. جالب اینجاست که وقتی رییسشان از آنها خواست که سالن را ترک کنند حدود 50 نفرشان از سالن تکان هم نخوردند و گفتند می خواهیم تا آخر اجرا در سالن حضور داشته باشیم تا حضور خود را اثبات کنیم. فقط از آنها خواستم مزاحمتی برای کسی ایجاد نشود و می توانند در سالن بایستند. من هم دوسانس کنسرت خود را برگزار کردم.
*چه پیشنهادی دارید که این قبیل اتفاقات دیگر نیفتند؟
به نظر من باید یک ارگان مشخص شود و همان ارگان مجوز را صادر کند . این ارگان می تواند نیروی انتظامی باشد و یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. اگر یک نفر مسول این کار باشد با خیال راحت تری می توانیم به فعالیت های خود ادامه بدهیم. مثلا وزارت ارشاد مجوز داده و وزارت امور خارجه که مسول حضور افراد در ایران است، مشکلی با این قضیه ندارد اما به یکباره نیروی انتظامی به لغو یک کنسرت اقدام می کند و تصمیم می گیرد چه کسی کنسرت بدهد و چه کسی کنسرتش لغو شود. تمام حرف من این است که اگر مجوزی صادر شده است، خیلی بد است که ارگان دیگری نسبت به لغو آن اقدام کند. تک مسول بودن بهتر از چند مسولی بودن است و به کمک آن بهتر می توان نسبت به برنامه های پیش رو تصمیم گرفت و فعالیت کرد.
*عکس العمل مسولان درخصوص لغو کنسرت کهان کلهر چه بود؟
پیروز ارجمند مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد ندادن مجوزِ اجرا به کیهان کلهر و گروهش را برای دفتر موسیقی و وزارت ارشاد قابل پذیرش نمی داند . او گفته است مجوز ندادن به هنرمندی ایرانی که برای معرفی موسیقی ایران به جهانیان تلاش بسیار کرده از نظر ما کار درستی نیست. حتی تاکید کرده اند که با روندی که نیروی انتظامی در پیش گرفته با مشکلهای بسیاری روبهرو میشویم. با چنین رویهای که نیروی انتظامی در پیش گرفته تعامل فرهنگی با دنیا را باید تعطیل کنیم.
منبع : اختصاصی نوای فارس