نوای فارس- حسین علشاپور نیز از خوانندگانی است که کنسرتش بالغو مواجه شد. او که همراه مسعودشعاری قرار بود در شهر ماهشهر کنسرت برگزار کند توسط افراد خودسر از اجرای خود بازماند.با وجود آنکه فرماندار و رییس انجمن موسیقی اهواز هم حضور پیدا کردند، اجازه ندادند تا 300 نفری که بلیت برنامه را خریده بودند، در سالنِ کنسرت حضور داشته باشد. این کنسرت نیز قرار بوده با حضور نوازنده زن روی سن برود که همین امر موجبات خشم نیروهای خودسر را فراهم آورده است .اما گفته می شود معترضان به بهانه مختلط بودن ، با تجمع در مقابل محل برگزاری کنسرت، اعتراض خود را نسبت به این موضوع ابراز کردند. ضمن آنکه با ادامه این تجمع و نزدیک شدن به اذان مغرب، تصمیم بر خواندن نماز در محل تجمع گرفته شد و بالاخره از برگزاری کنسرت جلوگیری کردند.
*علت لغو کنسرت تان چه بود؟
از چند روز قبل گویا روند لغو کنسرت شروع شده بود . ابتدا بهانه کردند که چرا در ارکستر نوازنده ی خانم هست . یکی از نوازندگان ما همسر نوازنده ی دیگر بود که هر دو نیز سه تار می زدند. از همین چند روز قبل و به دنبال افزایش حساسیت ها نوازنده ی خانم گروه قرار شد که همراهی نکند در گروه و مراتب به فرمانداری و اداره ی اطلاعات و دفتر امام جمعه هم اعلام شد و حتی بنرها هم عوض شد . اما به هرحال روز ماقبل کنسرت امام جمعه در خطبه ها کلید لغو کنسرت را زد و از آن جا که هتل ما نزدیک به محل برگزاری نماز جمعه بود ، خود من شنیدم که امام جمعه چگونه پنبه ی کنسرت را می زند . به درشن آنند که با هم اطاقی بودم نیز گفتم که کنسرت روی هواست . جون قبلا هم سابقه و تجربه ی کنسل شدن کنسرت هایم در بوشهر و آبادان را داشتم و به هر شکل می فهمیدم که این کنسرت را به هم می زنند. بعد از نماز جمعه چند نفری شاید حدود 30 نفر پلاکارد برداشتند و کمی هم راهپیمایی کردند ضد کنسرت . منتها فردای آن که قرار بود کنسرت بدهیم ، دو سه ساعت قبل از اجرا و بعد از چک صدا قصد داشتیم که به هتل برگردیم و لباس ها را تعویض کنیم برای اجرا . هنگام بیرون آمدن چند موتور سوار را دیدیم که دم در سالن ایستاده بودند و ما را که دیدند شروع کردند به صلوات فرستادن ! به هتل که برگشتیم با تلفن جویای اوضاع شدیم و فهمیدیم که جمعیت تجمع کننده زیادتر شده اند و حتی برخی متعرض تماشاچیان ما هم شده بودند . با آقای شعاری مشورت کردم و صلاح دیدیم که کنسرت را برگزار نکنیم تا زد و خورد هم پیش نیاید . البته فرماندار هم در محل حاضر شده بود که مذاکراتش با تجمع کنندگان راه به جایی نبرده بود ضمنا از آن جا به ما گفتند که یکی از روحانیون آمده و سخنرانی کرده که گروه موسیقی با یک خواننده ی زن هندی ! آمده و نوازندگان زن هم او را همراهی می کنند البته ما یک نوازنده ی هندی الاصل داشتیم که زن نیود و درشن آنند بود که طبلا هم می زند و خواننده نیست و خواننده من بودم .
به هرحال کنسرت با شرایطی که ذکرش رفت کنسل شد.
*فکر می کنید از لغو این کنسرت ها چه کسانی متضرر می شوند و چه کسانی سود می برند؟
مسلم است که هنرمندان و عوامل مرتبط با کنسرت مهمترین متضررین کنسل شدن کنسرت ها هستند . نه بخش دولتی ضرر می کند نه آن هایی که میریزند وکنسل می کنند . اما این که چرا این روند الان شدت گرفته به گمانم علاوه بر گروکشی های سیاسی ، ریشه را در بی سوادی برهم زنندگان نیز جست . یا بی سوادند واقعا و یا خودشان را به بی سوادی می زنند .این ها حتی نمی دانند چه می کنند . تنها عاملند و جای تاسف دارد که جامعه تا این اندازه عقب نگه داشته شده است . دیگر مساله این که گویا الان مد شده که ائمه جمعه با کنسرت دادن موسیقی دانان مخالفت کنند . این خیلی بدعت ناجوری ست.
*عمده ترین دلایل لغو کنسرت ها از نشر شما چیست؟
دلایل الان دیگر متعدد شده و گویا اراده بر آن است که یک چیزی بتراشند تا کنسرت ها برگزار نشود . مساله ی لغو کنسرت ما که دغدغه ی مذهبی برهم زنندگان بود . در حالی که هیچ گونه حساسیت مرتبط با باورهای مذهبی در کار ما نبود . یکی را به دلیل مسایل امنیتی ، نهادهای رسمی کنسل می کنند و بالاخره هرکنسرتی به دلیلی لغو می شود . منتها الان مشکل بزرگ این است که نهادهای رسمی و گروه های خودسر هم راستا عمل می کنند . یعنی نتیجه ی تلاش هردوشان یک محصول دارد ؛لغو کنسرت!
*این روزها کنسرت های سنتی بیشتر از کنسرت های پاپ لغو می شوند .آیا با موسیقی فاخر مشکل دارند یا.... دلیلش چه می تواند باشد؟
والا برای خود من هم همیشه این سوال مطرح بوده . سه سال پیش کنسرت من با مهدی رستمی نوازنده ی سه تار را که پژوهشی بود و اصلا سخنرانی بود همراه با ساز و آواز ، نگذاشتند در آبادان اجرا شود و بعد گفتند امام جمعه ممانعت می کند و مخالف است . در حالی که یک هفنه ی بعد خواننده ی پاپی آمد و خوش و خرم کنسرت داد و هیچ کس هم مخالفت نکرد . بالاخره یک اراده ای هست که این اتفاقات می افتد و نمی شود گفت که قضا و قدری و شانسی است . اما در حاضر موسیقی جدی بیشتر گرفتاری دارد و حساسیت ها گویا روی آن بیشتر است؟
*مگر این نوع موسیقی موجه ترین نوع موسیقی نیست؟
چرا ولی وقتی تصمیمی گرفته می شود دیگربه موجه و یا غیرموجه بودن آن توجهی نمی شود و این مساله از کمترین اهمیتی برخوردار نیست.
*لغوشدن کنسرت ها در دراز مدت چه تبعاتی دارد؟
مسلما جریان فرهنگی دچار خلل می شود . ضمن این که این مساله تبعات فرامرزی ناگواری هم دارد . ما که نمی توانیم کشور را در موضع انفعال و خفت ببینیم . اما اقداماتی ازین دست واقعا منجر به خواری مملکت و نمایش چهره ی نامطلوب از ایران می شود . شما ببینید موسیقی در همه جای جهان چگونه به عنوان یک رسانه ی قدرتمند عمل می کند . در این جا آن چه که به عنوان عداوت با موسیقی صورت می پذیرد ، همان نقش را بازی می کند منتها در جهت عکس قضیه .
*چه پیشنهاد و راهکاری برای این موضوع دارید؟
کاش این هایی که می ریزند و کنسرت بر هم می زنند یا مسوولانی که دستور جمع کردن کنسرت را می دهند کمی چشم هایشان را بر این واقعیت باز کنند. کنسرت طی تصمیم یک و دوشب برنامه ریزی نشده که در یک شب تمامی برنامه ها نادیده گرفته و لغو شوند. یک تیم موسیقی ماههابرای برگزاری کنسرت زحمت کشیده اند تا بتوانند یک شب را به بهترین شکل ممکن روی سن روند اما به یکباره و در بازه زمانی کمتر از یک روز تصمیم به لغو آنها گرفته می شود . کمی واقع بینانه تر به این موضوع نگاه کنیم تابتوانیم زحمات دیگران را نادیده نگیریم.
*چشم انداز این جریان را چگونه می بینید؟
اگر قرار باشد وضعیت به همین منوال پیش برود اصلا نمی توان خوشبین بود بلکه باید قید موسیقی را زد بخصوص موسیقی فاخر که در این میانه مظلوم واقع شده است و هنرمندان که در این زمینه فعالیت می کنند.
*با این همه بازهم حاضرید از لحاظ معنوی و مادی متضرر شوید و در ایران کنسرت بگذارید؟
بله چرا که نه! من تمامی فعالیت های خود را در ایران انجام می دهم چرا که تاکنون در همین مملکت بوده و فعالیت کرده ام. آموزش دیده ام، آموزش داده ام و خوانده ام. من از این آب و خاکم و برای پیشرفت و ارتقای فرهنگی آن بازهم تلاش مستمر خواهم داشت.
*فکر می کنید درخارج از ایران نیز چنین لغوهای صورت بگیرد؟
امکان ندارد آنجا با این قبیل مشکلات روبه رو شوید. این. مساله مختص ایران است و هنرمندانی که در ایران فعالیت می کنند تنها هنرمندانی هستند که در شب برگزار کنسرت خود از روی سن رفتن باز می مانند.
*دولتمردان در این میان چه نقشی باید داشته باشند؟
به نظر من کمی استحکام در رفتار و تصمیم هایشان لازم است. با این روند که می گویند مذاکره و تفاهم می کنیم که کارپیش نمی رود و مشکل حل نمی شود.معاون اجتماعی ناجا مصاحبه کرده که اصلا مصوبه خود هیات وزیران است که برنامه های هنری باید از نیروی انتظامی مجوز بگیرند. خب این کار را خیلی سخت می کندو اگر نیروی انتظامی به هر دلیل تشخیص دهد که برنامه ای نباید برگزار شود ، دیگرکاری نمی شود کرد. این اتفاقی بود که برای کنسرت کیهان کلهر افتاد و دلیلش هم آن بود که اماکن تشخیص داد کنسرت مساله امنیتی دارد والبته اماکن مشروعیت کارش را از مصوبه هیات وزیران دارد. یعنی اینجا یک گره ای هست که مصوبه هیات وزیران درست کرده وخودش هم باید بازش کند. در مورد دلایل دیگر هم که خودسرها قصد کنسل کردن دارند، اگر کنسرت فعل قانونی است ، پس برهم زنندگانش کار غیرقانونی می کنند . اما این کار غیرقانونی به هیچ وجه مورد تعقیب قانونی قرار نمی گیرد. نه از سوی دولت و نه از سوی مقامات قضایی و جالب این که عمدتا این قانون شکنی از سوی مقامات رسمی انجام یاحمایت می شود. خلاصه کلام اینکه یک بام و دوهوای غریبی است.
منبع : اختصاصی نوای فارس