نوای فارس – فاطیما فراهانی: عرفان پاشا نوازنده ماهر ویلون موسیقی پاپ کشور که به تازگی نام اورا در ارکستر ها و قطعات به نام موسیقی می شنویم، وارد دوازدهمین سال فعالیتش در موسیقی و چهارمین سال فعالیت حرفه ای اش می شود. با وی در خصوص فعالیت هایش و مباحث روز موسیقی گفت و گو کردیم:
- چرا ویلون را به عنوان ساز تخصصی خود انتخاب کردید؟
از آنجا که برادرم چندین سال است آموزشگاه موسیقی دارد، به تشویق او و پدر و مادرم به یادگیری موسیقی پرداختم. در ابتدا چند ماه به یاد گیری گیتار مشغول بودم، اما آن طور که باید به این ساز علاقه مند نشدم و آموزش را رها کردم. مجددا با حمایت خانواده ویلون را برای یادگیری انتخاب کردم. اما این بار هم بعد از چهار ماه کلاس آموزشی را کنار گذاشتم. با اصرار شدید خانواده مجبور به یادگیری دوباره ویلون شدم و بعد از گذشت حدودا دو سال که نواختن این ساز به روال عادی پیوست، به آن علاقه مند شدم.
- در حال حاضر مشغول چه کاری هستید؟
در گروه ارکستر بهنام صفوی، رضا صادقی، میثم ابراهیمی، سامان جلیلی و حامد زمانی مشغول فعالیت هستم.
- مشهور ترین اثری که در ساخت آن نقش داشته اید، کدام قطعه است؟
یکی از قطعاتی که با استقبال کم نظیری از مخاطبان موسیقی رو به رو شد، تک قطعه «بخشش» اثر مشترک حمید صفت و امیرعباس گلاب بود که در یک دوره یک ماه و نیمه تولید و روانه بازار شد. البته ساختار این قطعه در ابتدا متفاوت بود اما بعد از مدتی تصمیم به اجرای مشترک آن با امیر عباس گلاب گرفته شد. البته من قبل آن هم در قطعه «چ» با حمید صفت فعالیت کرده ام.
- علت دیده شدن و مورد پسند قرار گرفتم قطعه «بخشش» توسط عموم مردم به خصوص جوانان کدام یک از بخش های کار بوده است؟
به طور حتم موفقیت و درخشش این اثر حاصل تلاش های یک تیم خوب است و تمامی قسمت ها مکمل یکدیگر شدند تا این اثر به گوش شنوندگان برسد.
اما نظر سنجی هایی که به دست ما رسید نشان می دهد رپ خوانی قطعه و ویلون اول کار بیشتر از دیگر بخش ها مورد توجه و پسند هواداران این اثر قرار گرفته است.
- نقص نوازندگی در موسیقی ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟
از نظر من رابطه بازی های موجود و حواشی این چنینی بیشترین آسیب را به موسیقی و اهالی آن وارد می کند. اگر با حمایت های کاذب و بدون داشتن انگیزه و استعداد به بالاترین درجات موسیقی دست پیدا کنید، بعد از مدتی به طرز عجیبی از کادر خارج می شوید. چرا که هرچه مراحل کار ارتقا یابد، نواختن سخت تر و مسئولیت ها سنگین تر می شود. حال اگر توان و مهارت لازم در میان نباشد، شخص به سرعت سقوط می کند و جایگاهش را از دست می دهد.
- وجه مالی چقدر در پیشرفت نوازندگان موثر است؟
وجه مالی بزرگترین عامل پیشرفت نوازندگان و ارتقا سطح موسیقی می باشد.
- به نظر شما کدام بخش از تولید یک اثر موسیقیایی بیشترین تاثیر را بر ساز زنده می گذارد؟
مهم ترین بخشی که در ساخت یک قطعه بر ساز زنده تاثیر می گذارد، تنظیم آن است که به شدت در احساس و نواختن من به عنوان نوازنده دخیل است.
- کدام عامل بیشتر از همه موجب پیشرفت و بهبود کیفیت یک اجرای زنده می شود؟
از نظر من کنترل و تسلط لازم در اجرا توسط خواننده و ارتباط او با حاضرین در سالن بیشترین تاثیر را در بهبود کیفیت یک اجرا دارد. چرا که این کنترل و برقراری ارتباط با هواداران توسط خواننده، آسوده خاطری و تمرکز را در بین نوازندگان و عوامل ردو بدل می کند.
- همکاری با ستارگان موسیقی چقدر با دیگر خوانندگان متفاوت است؟
از نظر من ساز زدن در کنار ستاره های موسیقی تفاوت چندانی با دیگر خواننده ها ندارد. نوازنده ای که با علم و مهارت کافی به روی صحنه برود، قادر است هر نوع قطعه ای را بنوازد و به کیفیت کار خواننده کمک کند.
- چرا برجسته ترین نوزاندگان نیز سخت به شهرت عمومی می رسند؟
اصولا در موسیقی بیشترین و بزرگترین تاثیر از صدایی است که به گوش مخاطب می رسد و این امر خواننده را در راس قرار می دهد.
همیشه اهمیت صدا در موسیقی بیشتر از ابعاد دیگر است. این امر طبیعی است اما امروزه فضای مجازی تا حد زیادی به افزودن شهرت دیگر عوامل یک اثر نیز کمک کرده است.
- داشتن علم آکادمیک چقدر در مهارت و به دست آوردن تجربه موثر است؟
دانستن علم تئوری لازمه هر کاری است اما مهمترین عامل پیشرفت و ترقی، مهارت و تکنیکی است که طی تمرین های زیاد به دست می آورد.
- تدریس موسیقی را چگونه ارزیابی می کنید و آیا تجربه این کار را داشته اید؟
بله. تجربه تدریس داشته اما به این نتیجه رسیدم که مانع پیشرفت شخص می شود. چرا که شما آموخته های گذشته خودرا چندین بار برای افراد مختلف تکرار می کنید و این ذهن شما را در همان اطلاعات متوقف میک ند و پیشرفت و یادگیری اطلاعات تازه محدود می کند.
- آیا موافق پسرفت خوانندگان نسبت به سال های گذشته در موسیقی هستید؟
بله. متاسفانه شاهد این اتفاق هستیم. از نظر من نه تنها خوانندگان بلکه تمام انسان ها قبل از رسیدن به جایگاه دلخواه شبانه روز تلاش می کنند و از هیچ حرکتی دریغ نمی کنند. اما بعد از مدتی که به آنچه می خواستند دست پیدا کردند، ناخود آگاه نسبت به تلاش عقب گیری می کنند و دیگر شوق و انگیزه قبل در آنها پیدا نیست. به همین علت بعد از رسیدن به اوج خود با پسرفت مواجه می شوند.
- چه کار هایی در دست تولید و انتشار دارید؟
در زمینه برگزاری کنسرت ها با بهنام صفوی، سینا شعبانخانی، عماد طالب زاده و میثم ابراهیمی همکاری خواهم کرد و در زمینه تولید آلبوم با بهنام صفوی، میثم ابراهیمی، بابک جهانبخش و محمد علیزاده فعالیت می کنم.
- چه برنامه ای برای آینده کاری خود دارید؟
در حال حاضر مشغول تهیه و جمع آوری یک مجموعه آلبوم از کار های خودم هستم. در تمام قطعات این آلبوم شاهد تک نوازی ویلون از من خواهید بود که در تهیه آنها از بهترین هنرمندان موسیقی همکاری و کمک گرفته ام.
این مجموعه را با توکل به خدا حدودا یک سال و نیم آینده آماده پخش خواهم کرد و بعد از آن برای گذراندن دوره های آموزشی به خارج از کشور سفر می کنم و معتقدم اطلاعاتم همیشه باید به روز و مناسب موسیقی جهان باشد.
حرف آخر..
با آرزوی موفقیت برای تمام اهالی هنر و موسیقی ایران