۱۴۰۳ ششم ارديبهشت - 07:47 ق.ظ

​گزارش نوای فارس از اختتامیه فستیوال آیینه داراز موسیقی زاگرس تقدیر شد

از موسیقی زاگرس تقدیر شد
نوای فارس – حسین رجب نیا: نام هایی چون موسیقی محلی، فولکلور و مقامی به نوعی از موسیقی نسبت داده می شود که نغمه ها، سازها  و نواهای مناطق مختلف ایران زمین را به گوش مخاطبین خود می رساند. جشنواره موسیقی نواحی که در کرمان برگزار شد شروعی بود برای به رسمیت شناخته شدن این گونه موسیقیایی به نام موسیقی نواحی. از این حیث، فستیوال آینه دار، رویدادی بس فرخنده و هدفمند در جهت حفظ جایگاه وارزش موسیقی نواحی ایران و اساتید ارزنده و بعضا کهن سال از این فرهنگ غنی بوده است.
شامگاه بیست و هفتم تیرماه 1395 اختتامیه دوره سوم فستیوال موسیقی آینه دار با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد دولت تدبیر و امید, در تالار وحدت با حضور جمع کثیری از هنرمندان و هنردوستان از اقصی نقاط ایران برگزار شد. دوره اول این فستیوال شامل هنرمندان و موسیقیدانان نواحی شرق ایران از جمله منطقه تربت جام، سیستان و بلوچستان و شرق خراسان بود.
دوره دوم نیز به بخش های جنوب ایران و مناطق حاشیه ای خلیج فارس اختصاص داده شد و در نهایت در دور سوم این فستیوال میزبان موسیقی استان های غربی شامل لرستان، ایلام، ایلات بختیاری و قشقایی بود.

در لحظات نخست از این برنامه شاهد نوای سازهای دهل و کرنای اساتید عالیقدر قدرت الله و حشمت الله فتحی بودیم و پس از آن حاضرین دعوت به تماشای ویدئویی از دو فستیوال گذشته شدند. دبیر هنری فستیوال آینه دار، علی مغازه ای نیز سخن کوتاهی از تاریخچه, هدف و سمت و سوی این رویداد هنری به میان آورد. به نقل از ایشان انگیزه برگزاری این فستیوال حمایتی بوده است و نه رقابتی. در طول سالیان گذشته استاتید گرانبهایی از جمله استاد سمرقندی را از دست دادیم. آینه دار آینه ای زلال در باز نمودن هزارتوهای رنگارنگ موسیقی مناطق ایران است و آماده است تا زندگی ای که در این گونه موسیقی در جریان است را به زندگی ها بیاورد. مغازه ای در نهایت پیش از آن که صحبتش را با یک بیت از مولانا به اتمام برساند، از مسولین درخواست کرد تا در جهت حمایت این فرهنگ ارزنده و وارثان آن قدم هایی بردارند.

در ادامه برنامه شاهد فیلم کوتاهی از فستیوال سوم بودیم. سخنران بعدی دبیر علمی آینه دار، دکتر مریم قرسو بود. از نگاه وی، از آنجا که این موسیقی ریشه در فرهنگ یک قومیت دارد و اساسا یک رفتار فرهنگی است، بایستی به طور علمی مورد بررسی و تفحص قرار گیرد.
ثبت موسیقی به تنهایی قادر به حفظ آن نخواهد بود. موسیقی نیاز دارد جاری باشد تا بتواند تداوم حیات داشته باشد و این مهم بر دوش افراد یک قوم است که آن را سینه به سینه به یکدیگر انتقال دهد. در ادامه دکتر قرسو توضیحاتی از برنامه های علمی آینه دار داد. یکی از آنها که این فستیوال را به رویدادی منحصر به فرد تبدیل می کند، چاپ کتاب سال آینه دار است که در سال دو نسخه از آن چاپ می شود. در نسخه اول از آن به سوالاتی کلی در رابطه با موسیقی نواحی پاسخ داده می شود و ما در نسخه دوم پژوهش های پژوهشگران بومی به چاپ خواهد رسید.

در ادامه حاضرین برنامه شاهد اجرای قطعاتی از نوازندگان دامنه های زاگرس بودند. در این اجرا امرالله خوش نواز و داریوش خوش نواز نوازنده های سرنا و نقاره بودند. در این میان آواز سهراب سیفی، علی انصاری و جواد طالبی در کنار نوای نی  محمد سعید دژند و کمانچه سعید اسلامی نوای ترانه های کهگیلویه و بویر احمد را تقدیم به مخاطبین کرد.
سپس از آقای جنتی وزیر محترم ارشاد، احسان رسول اف ریاست فستیوال، خانم دکتر قرسو، دبیر علمی فستیوال و علیرضا قربانی دعوت به عمل آمد تا اهدا کننده بخشی از تندیس هایی که به رسم یادبود برای گرامیداشت حضور اساتید مقامی ایران تهیه شده بود، باشند.

پس از آن دکتر علی اکبر شکارچی به روی صحنه آمدند تا نطق خویش را در رابطه با سومین فستیوال موسیقی نواحی ایران ارایه دهند. به اعتقاد ایشان، موسیقی سنتی و موسیقی بومی و محلی ایران زمین به هیچ وجه از یک دیگر جدا نبوده و نیستند و هیچ کدام بدون دیگری نمی تواند به حیات خود ادامه دهد. علی رغم آنکه در گذشته و نسل های پیشین همواره موسیقی از جانب حاکمیت مورد اجتناب قرار گرفته است، به لطف خدا امروزه در بهترین شرایط خود قرار دارد و علاقمندان می توانند بدور از هرگونه نگرانی در پی علاقه خود تلاش و کوشش کنند.

احسان رسول اف نیز سخنی کوتاه با حاضرین به میان آوردند. ایشان ابراز خرسندی کردند که سومین فستیوال آینه دار نیز با موفقیتی باور نکردنی و به دور از پیش بینی به پایان رسید. و در ادامه از تمامی دست اندر کارانی که هر یک به نحوی در برگزاری هرچه بهتر این رویداد گام برداشتند صمیمانه تشکر و قدر دانی کردند. شاید این افتخار تنها نصیب جمع حاضر در تالار وحدت شد که شنونده و بیننده اجرای زنده اکثریت نوازندگان برجسته سورنا در یک اجرا باشند. در کنار آن نوای دهل، تنبک و کمانچه پدر و پسرهای باجلاوند شوری بی نظیر با خود به همراه آورد. دور دوم تندیس ها نیر به سایر اساتید برجسته موسیقی نواحی کشور از جمله استاد احمد احمدی از ایل ممسنی که حضورش افتخاری ارزنده برای فستیوال آینه دار بود اهدا شد.

در همین هنگام که آقای دکتر شکارچی بر روی صحنه بودند به درخواست جمعی از هنرمندان از مسئولین و در راس آن دکتر جنتی درخواست کردند که برای حمایت از این هنرمندان گام هایی بردارند که از جمله بیمه شدن آنها می تواند کمک بزرگی در جهت آسایش و حمایت از آن ها باشد.

و در نهایت سومین فستیوال موسیقی آینه دار به اتمام رسید  و هنرمندان و هنردوستان در انتظار برنامه های بعدی در جهت حفظ و احیای فورکلور فرهنگ قطور ایران زمین خواهند بود.

تیم خبری نوای فارس از مسئولین بنیاد رودکی, علیرضا سعیدی مدیر روابط عمومی فستیوال و دیگر مسئولین جهت انجام هماهنگی های لازم برای پوشش خبری مراسم ها نهایت سپاس را دارد.

در ادامه عکس های علی مجلسی از اختتامیه این فستیوال را ببینید:منبع : اختصاصی نوای فارس
به اشتراک بگذارید :


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q