۱۴۰۳ بيست و دوم شهريور - 04:51 ق.ظ

فرهنگسرای «ارسباران» میزبان «هزار صدا»همراه با سومین جلسه از دور جدید «هزار صدا»

همراه با سومین جلسه از دور جدید «هزار صدا»
نوای فارس- مهرنوش قضاوتی: سومین برنامه از دور جدید برنامه «هزار صدا» در بخش موسیقی کلاسیک ایرانی، پنجشنبه 14 مرداد ماه 1395 در فرهنگسرای «ارسبارن» برگزار شد.
در این برنامه فریدون شهبازیان به عنوان داور بخش موسیقی، حمیدرضا نور بخش داور بخش آواز در کنار عباس سجادی در بخش داوری شعر کنار هم نشستند تا آثار و اجرا ی گروه های جوان موسیقی ایرانی بررسی نمایند و در پایان گروه برگزیده را معرفی کنند. این قسمت از برنامه «هزار صدا» به ابراهیم قنبری مهر تقدیم شد. این برنامه با یک ساعت تاخیر با پخش کلیپی از برنامه های قبلی «هزار صدا» آغاز شد.
آرش نصیری، مجری، پس از عذر خواهی از تاخیر شروع برنامه از گروه موسیقی «بیداد» دعوت نمود تا روی صحنه بیایند. گروه «بیداد»، گروه برگزیده برنامه قبلی است. طبق روند همیشه هزار صدا گروه برگزیده برنامه گذشته در ابتدا به اجرا می پردازد. پس از شنیده شدن موسیقی گروه «بیداد» از سه داور برنامه امروز دعوت شد تا در جایگاه خود روی صحنه قرار بگیرند. نصیری از آن ها خواست تا به ترتیب درباره برنامه هزار صدا صحبت کنند.
فریدون شهبازیان در ابتدا گفت: به موسیقی اصیل ایرانی بسیار علاقه مند هستم. از دل مشغولی های امروزه ما موسیقی اصیل ایرانی است. خیلی دوست دارم نظراتم را به جوانانی که در این عرصه فعالیت می کنند بگویم تا بتوانند پیشرفت کنند. امیدوارم برنامه پرباری باشد.
عباس سجادی ادامه داد: این برنامه برنامه خوبی در بخش آواز موسیقی اصیل ایرانی است. امیدوارم مانند تمامی جلسات چیزی یادبگیرم. اگر نکته ای هم در اجرای دوستان جوان تر وجود داشته باشد می گویم. امیدوارم این برنامه تداوم داشته باشد.
حمیدرضا نور بخش گفت: موجب مباهات است که در این جمع حضور دارم. دوست داشتم در جلساتی که محور آن آواز است حضور داشته باشم. آواز را در بین جوان ها رصد کنم و بتوانم مشوق کوچکی برای کسانی که تازه پا به این عرصه می گذارند باشم. داوری کار سختی است و آن را دوست ندارم. سعی می کنم مواردی را برای راهنمایی مطرح کنم تا در این عرصه بهتر حرکت کنند. در سال اول این برنامه بهترین نوازنده و خواننده انتخاب می شد اما در حال حاضر بهترین گروه انتخاب می شود و به عنوان گروه برگزیده اعلام می شود.
پس از صحبت های سه داور گروه «نغمه» به عنوان اولین گروه دعوت شدند تا اجرای خود را ارائه دهند.
داور بخش موسیقی در باره اجرای گروه «نغمه» گفت: وقتی می گوییم گروه، انتظار تصنیف هم داریم. من هیچ وقت نام گروه را به شما اطلاق نمی کنم. بیشتر یک دونوازی بود. نوازندگی و ریتم خوب بود، اما کوک مناسب نبود. موسیقی اصیل ایرانی خلاصه می شود در بداهه خوانی، بداهه نوازی و جواب آواز. در کلاس های آواز آغاز و فرود ردیف آموزش داده می شود. به عنوان رکن اصلی جواب آواز اهمیت دارد و نیاز مند خلاقیت است.
عباس سجادی در رابطه با ترانه «نغمه» گفت: از محور های اصلی در بحث بداهه خوانی و آواز شعر است. همان طور که جوان امروز باید از پشتوانه محکمی نسبت به ادبیات گذشته برخوردار باشد، باید از ادبیات روز هم آگاهی کافی را داشته باشد. تغییر در شعر باعث نوآوری می شود و لذت شنیداری را بالا می برد. باید به کلمات بها بدهید و کلمات را به درستی بیان کنید.
نوربخش در پایان داوری این گروه اضافه نمود: تنها چیزی که گفته نشد و من می خواهم آن را اضافه کنم، تکنیک است. خواننده یا نوازنده باید تکنیک ارائه ساز و آواز را داشته باشد. ابزار پس از آموزش  به عینیت بخشیدن آن چه در ذهن است، کمک می کند. گروه و خواننده جای پیشرفت دارند و این فقط با تمرین حاصل می شود.
بیشترین نکته ای که در طول اجرا های امروز تکرار شد انتخاب اشعاری نو از شاعران جدید برای تصنیف ها بود.
گروه «رسام» به عنوان دومین گروه روی صحنه حاضر شدند.
فریدون شهبازیان در رابطه با اجرا این گروه گفت: استفاده از اشعار مولانا خطرات زیادی دارد که لازمه آن وقوف کامل به اشعار است. هارمونیک در صدا و فرکانس حرف اول را می زند. تمام ساز باید کوک باشد. کوک های ساز تان کامل نبود.
داور بخش شعر به خوانش صحیح اشعار اشاره نمود و پس از او نوربخش درباره مناسب خوانی توضیح داد: بخشی از آواز مربوط به حنجره و تکنیک و بخشی دیگر مربوط به آموزش است. ردیف بخش مهمی در آموزش آواز است، اما متاسفانه این مقدمه را کل آواز می دانند. این که چگونه باید ارائه شود به شیوه های آوازی برمی گردد. بخش مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد مناسب خوانی است. یک معنای مناسب خوانی انتخاب درست و متناسب با حال و هوای جمع است و معنای دیگر و مهم آن  تناسب شعر با نغمه و نوایی است که همراه با آن ارائه می شود. هر شعری موسیقی خاص خود را دارد. اگر شعر و موسیقی همگون باشند تاثیر گذار خواهند بود. لحن کلام در باورپذیری اهمیت دارد. اگر لحن آوازی با پیام اثر و شعر و موسیقی در یک راستا نباشد، تاثیرگذار نخوهد بود.
در این جلسه در رابطه با انتخاب اشعاری که در گذشته خوانده شده اند مطرح شد که انتخاب تصنیف های تکراری باعث مقایسه اجرای گروه با آثار قبلی می شود و شنونده را منتظر چیز جدیدی نمی گذارد.
فیلم کوتاهی از پیانو نوازی هنرمند فقید، کمال پور تراب پخش شد. سپس گروه «ادیب» با غزلی کلاسیک و تصنیفی از متین اسماعیلی، به عنوان سومین گروه به اجرا پرداخت.
این گروه برای انتخاب یک بیت از میان غزل به عنوان بیت آغازین مورد تشویق فریدون شهبازیان واقع شد.
شهبازیان گفت: تمام غزل را باید در هر گوشه بخوانید. همنوازی خوبی داشتید و کوک بود. با تمرین به آن چه می خواهید دست پیدا می کنید. هر نوازنده اصیل با نواختن ردیف ها می تواند به آهنگسازی دست یابد.
داور بخش شعر مجدد به اهمیت شخصیت کلمات به طور گروهی در شعر تاکید کرد.
حمید رضا نوربخش به توجه کردن به بخش بم صدا اشاره نمود و گفت: درست است که اغنا در اوج اتفاق می افتد اما بم مهم تر است و جایگاه رفیعی دارد.
پس از گروه «ادیب»، گروه «آوا» روی صحنه آمدند. سبک و ژانر اجرایی این گروه که از کرمانشاه آمده بودند با سه گروه دیگر متفاوت بود. انتخاب و بررسی نادرست برای شرکت دادن گروه «آوا» در این برنامه باعث شد علی رغم اجرای بی نظیری که داشتند در مقام مقایسه با گروه های دیگر قرار نگیرند.
از دیگر نکاتی که در طول برنامه مطرح شد استفاده صحیح از تحریر بود، چون اگر تحریری به درستی استفاده شود موجب تکمیل شعر می شود.
پس از اجرای چهارگروه، بامداد فلاحتی (خواننده) به همراه بهزاد خدارحمی(نوازنده تار) به عنوان حسن ختام این سری از «هزار صدا» به اجرای قطعه ای در دستگاه ماهور پرداختند و تصنیفی با شعری از عبدالجبار کاکایی را اجرا نمودند.
در پایان از داوران و اعضا گروه ها دعوت شد تا برای اعلام نتایج روی صحنه بیایند. داوران با در نظر گرفتن کشف هنری و نوآوری در آثار، گروه «ادیب» را از بین دو گروه دیگر به عنوان گروه برگزیده انتخاب نمودند.
هزار صدا برنامه ای برای معرفه گروه ها، استعداد ها و چهره های درخشان موسیقی است که هر ماه دو بار، یک بار برای موسیقی پاپ و یک بار برای موسیقی سنتی برگزار می شود. مدیریت و اجرای این برنامه بر عهده آرش نصیری است.

عکس های محیا اردکانی را در ادامه ببینید:منبع : اختصاصی نوای فارس
به اشتراک بگذارید :


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q